Långa handläggningstider hos försäkringsbolag

Det är inte bara försäkringskassan som har långa väntetider. Även hos andra försäkringsgivare så visar det sig nu att människor kan få vänta extra länge på sina pengar.
På AFA, som har hand om tilläggsförsäkringar till sjukförsäkringar, ska handläggningstiden vara fyra veckor, men Guyla Horwath har hittills fått vänta dubbelt så länge. Guyla Horwath har varit sjukskriven sedan 1995, men inte förrän i år, fick han reda på att han hade en tilläggsförsäkring, som ger honom rätt till mer pengar än han får från försäkringskassan. Är man sjukskriven får man 80 procent av sin lön från försäkringskassan. Med AFAs sjukförsäkring, som företagen betalar in för att deras anställda ska få mer pengar under sjukskrivningen, får man ytterligare 10 procent av lönen. För två månader sedan skickade Guyla Horwath därför in en ansökan till AFA. Men trots att handläggningstiden ska vara en månad, har han inte fått några pengar. - Jag skulle få runt 70 000 kronor. Det är pengar som skulle betyda mycket eftersom jag bara har 2600 kronor i månaden att leva på, säger han. På AFA beklagar man att dom försäkrade får vänta så länge på sina pengar. - Det är en ren arbetsbelastningsfråga. Vi vill att de försäkrade ska få pengarna så fort som möjligt och vi jobbar på att förbättra situationen, säger Göran Stenberg, biträdande områdeschef för skaderegleringsverksamheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".