Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vårdares övergrepp oacceptabla"

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 17.19
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén.

Kriminalvårdens chef Lars Nylén ser allvarligt på att fångar utsätts för övervåld och fysiska övergrepp från personalen. Enligt Lars Nylén pågår ett arbete för att stävja kränkningar men han tror inte det går att stoppa alla övergrepp från personalen.

– Det är naturligtvis fullkomligt oacceptabelt, vare sig det är inom kriminalvården eller inom polisen eller någon annan samhällssektor, säger Lars Nylén.

- Men hur kan sådant få ske?

– Det får inte ske, men det sker ändå och det kommer att ske, även om vi hela tiden driver en kamp mot det.

Fångarna Jesper och Henrik berättar vad de har varit med om.

– Det kommer fyra plitar och bankar skiten ur mig helt enkelt, berättar Jesper.

– Så får jag en spark matat rakt i ansiktet, säger Henrik.


Kollegor använder övervåld

I vår enkät till 500 kriminalvårdare, en enkät som besvarades av nästan hälften, uppger var fjärde att en kollega någon gång använt otillåtet våld mot en fånge.

Enkäten ger inget svar på hur många kriminalvårdare som har använt övervåld, bara att många i personalen vittnar om att det sker.

Generaldirektör Lars Nylén är inte överraskad över uppgifterna med tanke på den tuffa miljö personalen jobbar i. Vårdarna ska hantera en grupp människor som ofta är våldsbenägna och utåtagerande.

– Vi har en tuff miljö där det är ett ständigt trakasserande mot personalen, där det är lätt att tappa fattningen och utöva mer våld än man får göra i den situationen, det är förståeligt att det kan vara sådana situationer, säger Lars Nylén.

Vill titta på uppgifterna
Enligt Nylén har kriminalvården inte själv gjort någon egen kartläggning för att få reda på omfattningen av det här problemet, men han säger att de här nya uppgifterna kan vara något att titta närmare på.

– Jag vill gärna ta del av den här enkäten som ni har gjort, för att se hur den kan bidra till vårt inre arbete.

- Men vad har ni gjort konkret för att stävja sådant här beteende från personalen?

– Vi jobbar med problemställningen hela tiden, vi har en personlansvarsnämnd där vi tar upp ärenden, vi straffar disciplinärt, vi jobbar med etikdiskussioner. Alltihop det här bildar då en helhet som ska ge oss en bättre kriminalvård.


Kontakta reportrarna:

alexander.gagliano@sr.se
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".