Kriminalvårdare vittnar om kränkningar.

De kallas tjuvar, grisar och banditer...

Kriminalvårdare som kallar fångar för idioter och som uttalar sig rastiskt. Nu vittnar många som jobbar på anstalt om de verbala kränkningarna mot fångarna.

Klara Hartman har jobbat på anstalten Hall, och hon reagerade över att många hade en nedlåtande attityd till fångarna.

- Man snackar skit om de intagna när man sitter i vaktkuren när de går förbi. Man låtsas skjuta de med fingret. Man säger: ”där kommer Halls fulaste intagna”, man kallar de inte ”intagna” utan tjuvar, grisar och banditer, säger Klara Hartman.
                                                               

Var femte har kränkt fånge verbalt
I vår enkät till flera hundra kriminalvårdare i Sverige uppger 4 av 10 svarande att en kollega kränkt en intagen med nedlåtande uttalande. Var femte uppger att de själva gjort det.

Bengt som vill vara anonym jobbar i dag som kriminalvårdare på Norrtäljeanstalten och han är inte förvånad över att det ser ut så här. Han har själv bevittnat hur kollegor kränkt fångar vilket han tror beror på att de är osäkra i sin yrkesroll.

- Man har inte kunskap. Man är rädd och osäker och då är det kanske lätt att ta till ett sånt sätt för att vinna terräng och klara av en situation. Man är arrogant och överlägsen, säger Bengt.


Skröt om att spänna fast fångarna
Klara Hartman, som studerar juridik, hade tänkt sig en karriär inom kriminalvården. Men det var innan hon fick ett vikariat på Hall sommaren 2005. Hon berättar om hur personalen skröt om hur roligt det var att få spänna fast intagna i bältessängen inne på isoleringen. Och hur fångar blev kränkta när de skulle lämna urinprov.

- Det var ju vårdare som gjorde sig lustiga över intagnas könsorgan tillexempel. En intagen som ska lämna urinprov måste ju ta av sig alla kläder och kan inte skyla sig på något sätt.

- Vilka var det som hade den här attityden?

- Ganska många och de var tongivande på avdelningen, säger hon.

Flera av de kriminalvårdare vi pratat med menar att anstaltscheferna har ett stort ansvar för hur personalen agerar mot de intagna.

- På den avdelningen som jag jobbade var det nog mycket så att det var undermålig ledning. Även om vi påtalade problemen för cheferna så fick den bara bero.

- Kan du tänka dig att gå tillbaka till ett jobb inom kriminalvården?

- Nej, för jag tror att den här dåliga kulturen genomsyrar hela organisationen, säger Klara Hartman.

Kontakta reportrarna
alexander.gagliano@sr.se
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".