VAK-kampanjen är ett fiako, enligt många anställda.

Fiasko för etik-kampanj på fängelser

Kriminalvårdens satsning på bättre etik och moral, en kampanj som sjösattes av generaldirektör Lars Nylén, anses av många anställda som ett fiasko. Det visar en rundringning till anstalter som Upplandsnytt gjort. Kampanjen syftar till att förbättra de anställdas förhållningssätt till de intagna. Men på många fängelser så döms kampanjen ut.

– Det har nog varit lite si och så med det på anstalten, säger Christer Hallqvist. Jag har inte märkt något av kampanjen här. 90 procent av de anställda här på anstalten vet inget om den.

De senaste dagarna har vi rapporterat om hur fångar kränks både fysiskt och verbalt av anstaltspersonal. Det handlar om övervåld, ren misshandel i vissa fall och grova nedlåtande kommentarer till fångarna - till och med rasistiska tillmälen.

                                              
Nyléns kampanj
När Lars Nylén tog över som chef i Kriminalvården drog han igång kampanjen VAK, som står för Värderingar, Attityder och Kunskaper. Anställda ska bland annat på möten, en gång i månaden, dra små kort där det finns olika påståenden, och sedan diskutera utifrån dessa. Till exempel: Varför ska jag ge den dömde en andra chans? Dom är ju tjuvar, så varför inte kalla dem det?

                                              
Få vet om den
Christer Hallqvist är ordförande för fackförbundet SEKO på Tidaholmsanstalten. Han tror att majoriteten av de anställda där inte ens känner till kampanjen.

- Jag tror inte de är medvetna om kampanjen, utan det ses väl som ett nytt påfund från Kriminalvårdsstyrelsen.

Vi ringde till 18 anstalter, och på 12 av dem säger den lokala fackliga representanten att personalen inte använder sig av kampanjen. Hos en del är själva idén inte uppskattad av personalen.

                                          
Nedskärningar bromsar
Andra säger att det inte går att ta till sig en etik-kampanj när man samtidigt skär ned på personal. Hos andra har kampanjmaterialet bara lagts åt sidan.

Kriminalvårdschefen Lars Nylén kände inte till att det såg ut så här.

- Det är ju trist, tanken är ju att man ska driva diskussionerna i syfte att genomföra det som är tillsagt, säger Lars Nylén.

Kontakta reportrarna
alexander.gagliano@sr.se
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".