Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Stor gräsbrand vid Tierp - 3 brandstationer på plats

Isoleringcell används som bestraffning

Publicerat onsdag 31 maj 2006 kl 07.06
En spännbältessäng på en isoleringsavdelning.

Att fångar i Sverige placeras i isoleringscell är betydligt vanligare idag än för några år sedan, det visar siffror från Kriminalvården. Men intagna hävdar att personalen missbrukar isoleringen och använder det som ett sätt att bestraffa fångar.

– Personalen letar alltid efter möjligheter att bestraffa den fånge som inte gör som de säger. Bulta ner honom, på med handfängsel, och bär iväg med honom ner på isoleringen. Det berättar Carl som har suttit på flera anstalter i landet.

Anstaltspersonalen har rätt att isolera fångar som till exempel är våldsamma, planerar rymning eller allvarligt stör ordningen. Den som blir isolerad hålls inlåst nästan dygnet runt och får inte umgås med andra.

                                                   
Klagomål från fångar
Justitieombudsmannen har sedan 2003 fått in ett hundratal klagomål som gäller isoleringsbeslut. Bland annat hävdar fångar att man använder isoleringen som bestraffning av besvärliga intagna, till exempel de som ifrågasätter vårdarna.

Jukka Tuominen satt på Tidaholm. Han skulle snart friges och frågade en vårdare i vaktkuren om han kunde låna telefonen för att ringa om busstider.

– Nej, säger han, det får du ta brevledes. Jag lutade mig fram över skrivbordet och tittade honom i ögonen och frågade ”driver du med mig”? Kvart i nio på kvällen kommer de och öppnar min celldörr, fem vakter och hämtar mig och isolerar mig.

– Det är ganska typiskt att om man ifrågasätter så använder de sig av godtyckliga isoleringar, säger Jukka Tuominen.

                              
Dubblering av antalet beslut
År 2000 fattade Kriminalvården i Sverige knappt 3000 isoleringsbeslut - förra året var det över 6000. Och det handlar om en kraftigt ökning även om man ser till att antalet fångar ökat under perioden.

Gunnar Oldfeldt, verksamhetscontroller inom Kriminalvården, säger att man inte undersökt varför isoleringsbesluten är fler nu.

– Nej, vi har väl inte upplevt det som något stort bekymmer.

- Vi har pratat med intagna som menar att isoleringen missbrukas av personalen, att det är godtyckliga beslut som ligger bakom, vad anser du om de uppgifterna?

– Så ska det naturligtvis inte vara, att man använder avskildheterna i disciplinärt hänseende. Det är möjligt att det är dags att titta på om grunden för avskildheterna har ändrats.

- När ska ni göra det?

– Det vet jag inte. Jag kan ju inte säga att vi ska titta på det, säger Gunnar Oldfeldt.

Göran, som vill vara anonym och som jobbat som kriminalvårdare på anstalt, berättar att vissa i personalen försökte hitta skäl till att få isolera fångar.

– Det finns ju de som gärna ser till att placera folk där. Det finns folk som provocerar fram. Där jag jobbar fanns det människor som när de hade ansvaret på helgerna, så låg det alltid många fler människor på isoleringen på måndagen, än vad det gjorde andra helger, säger han.

– Det kan ju ha varit så att folk var oroliga den helgen, det kan ju också ha varit så att någon gått och petat på de intagna och hetsat upp dem, allt för att sedan kunn ha rätt att sätta dem på durken.

Kontakta reportrarna
jonas.alsgren@sr.se
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".