Budgeten klubbad i Uppsala

Nu har Uppsalas kommunfullmäktige beslutat hur skattepengarna ska användas nästa år. Efter två dagars debatt klubbades igår den rödgröna majoritetens förslag. Men eftersom det är valår så är sista ordet inte sagt.

Hur slutgiltigt det än låter när ordföranden slår klubban i bordet så kan Uppsalaborna fortfarande påverka - för blir det maktskifte så rivs stora delar av det som beslutades igår kväll upp.

Fast om man ser till hur mycket av skattepengarna de två sidorna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet - och folkpartiet, moderaterna, kristdemorkaterna och centern vill lägga på olika saker, så är det på marginalen det skiljer.

Båda lägger den allra största delen på skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen.

Däremot finns stora skillnader i hur de vill att pengarna används där - det var tydligt under den två dagar långa debatten.

De borgerliga partierna vill öppna för mer privatisering - fler friskolor och fler privata förskolor och äldreboenden.

- Det har ju visat sig i alla sammanhang där man prövar en mångfald, att det stimulerar och utvecklar, att ha en sådan andel, säger moderaten Gunnar Hedberg

- Att ha som enda mål, att tro att det blir bättre för de anställda bara för att man byter huvudman, det är fel i grunden, säger socialdemokraten Lena Hartwig.

Och den budget som hennes rödgröna majoritet beslutade om igår innebär bland annat fler boenden för äldre, en satsning på integration i förskolan, ökat stöd för kvinnor som misshandlas och mer pengar till kollektivtrafiken.

- Det kommer innebära att man får tätare turer framöver, säger miljöpartisten Niclas Malmberg.

De borgerliga partierna hade i sitt förslag till budget lagt lite mer pengar till skolan och äldreomsorgen, och så ville de sänka hyrorna för idrottsförenignar och sänka skatten - med 10 öre.

Det här betalar de med att till exempel inte göra någon särskild satsnig på integration i förskolan och satsa mindre på missbruksvård och så kan de höja busspriset.

Och även om deras förslag inte nådde några större framgångar igår så går det mesta att driva igenom i höst om det blir maktskifte efter valet .

- De förändringar som ligger här är fullt möjliga att genomföra, säger folkpartiets Leif Sanner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".