Brand stoppade polisens datortrafik

Idag går det inte att ansöka om pass hos polisen i Uppsala. Anledningen är en kabelbrand i källaren i Rikspolisstyrelsens lokaler i stockholm, som slagit ut stora delar av datortrafiken.
Även polisens hemsida är ur funktion och polisen kan heller inte komma åt andra datoriserade register som till exempel bil- och kriminalregistret. Det är oklart när systemen kan komma igång igen. För den som ska ut och resa och inte har sitt pass i ordning, kan det bli mycket problematiskt. Är resan inom schengen bör man prata med sitt flygbolag för att se om det går att göra ett undantag. Men utanför schengen är det pass som gäller, och isåfall får man ringa till Arlandapolisen och kolla att systemet fungerar igen. Arlandapolisen utfärdar varje dag så mycket som 50- 60 tillfälliga pass, men så länge datorsystemet inte fungerar så finns det alltså ingen möjlighet att göra det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".