Ena-Energi lär kineser om biobränsle

Det kommunala enköpingsbolaget Ena-Energi ska lära kineser allt om fjärrvärme. I förrgår tecknade bolaget ett avtal med ett av världens största energiföretag, det kinesiska National Bio Energy.

Avtalet innebär att Ena-Energi kommer sköta utbildningen av personalen. Det här är också en del av ett större svensk-kinesiskt samarbete om bioenergi i mångmiljardklassen. Eddie Johansson är VD för Ena Energi:

- Vi ska ta emot drift- och underhållspersonal från Kina, och utbilda här i Enköping, och sen skicka dit driftspersonal som rådgivare.

Anledningen till att det jättelika National Bio Energy valde just Ena Energi är att deras första biobränsleverk är i princip likadant som det i Enköping, dom bygger nämligen på samma ritningar.

Det första kraftverket i Kina byggs just nu och ska sättas igång i oktober, sedan är planen att bygga ytterligare 40 st. likadana. Det finns ett stort utbildningsbehov, och redan nästa torsdag kommer den första kullen med kursdeltagare.

Det var på en stor internationell konferens om framtida biobränslen i Jönköping i onsdags som kontraktet mellan Ena och National Bio Energy skrevs under.

Men det var inte det enda samarbetet som inleddes där. Härjedalens miljöbränsle AB i Sveg som drivs av affärsmannen Robert Taflin från Uppsala ska bygga en miljardanläggning i Sveg. HMAB ägdes tidigare av Vattenfall i Uppsala och levererar torv till värmeverket i Uppsala.

Kontakta reportern erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".