Första spadtaget för spårtaxi

I dagarna har en testbana för spårtaxi börjat byggas i Uppsala. Vid Grindstugan i närheten av BMC så samlades idag representanter för det koreanska företag som står bakom tekniken.

Anledningen till att man valt Sverige och Uppsala som testplats är den svenska vintern, som är perfekt för att testa spårsystemet. Yeon-Yoon Choi är assisterande projektledare för testbanan.
- Den kommer att vara 395 meter lång, och på spåren kommer det att rulla tre vagnar. Varje vagn är ungefär lika stor som en bil, säger hon.

På den gamla fotbollsplanen vid Grindstugan i Uppsala så ser det nuförtiden mer ut som en byggarbetsplats. Fast man har inte kommit så långt än med bygget av den förarlösa spårtaxibanan som i slutet av året ska stå klar, färdig att testas.

Det här är den enda testbanan som kommer finnas utomhus i Sverige, och anledningen till att man valt just vårt land är för att man ska kunna prova spårtaxisystemet i vintermiljö. Valet av Uppsala och inte till exempel Kiruna är närheten till Arlanda flygplats, utifall utländska aktörer senare skulle vara intresserade av att köpa spårtaxisystemet.

Totalt beräknas hela det här projektet kosta runt 70 miljoner kronor, och man räknar med att börja våren 2007 och förhoppningen är att Järnvägsstyrelsen godkänner spårtaxisystemet sommaren samma år. Det är fortfarande oklart om Uppsalaborna kommer kunna komma och titta på hur det hela ser ut. Företaget har ännu inte bestämt om de kommer skyla hela området eller om de lämnar det öppet för beskådning.

Den här testbanan är inte någon garanti för att just Uppsala kommer att bygga ut ett spårtaxisystem som en del av kollektivtrafiken.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".