Hans-Olof Larsson, anstaltschef Norrtälje.

Anstaltsledning förnekar övervåld

Anstaltsledningen i Norrtälje kommenterar nu för första gången uppgifterna om övervåld och verbala kränkningar mot fångarna, något som Upplandsnytt kunnat rapportera om i veckan.

Trots att många anställda på Norrtäljeanstalten vittnar om otillåtet våld mot fångarna så hävdar anstaltschefen Hans-Olof Larsson att det inte förekommer.

- Det är en bild jag inte alls känner igen. Det är ett gott behandlingsklimat och hög etik på Norrtäljeanstalten, säger han.

I veckan har vi rapporterat om fångar som utsätts för olika övergrepp och kränkningar av personalen. I vår enkät till kriminalvårdare uppgav var fjärde svarande på Norrtäljeanstalten att en kollega någon gång använt otillåtet våld mot en intagen.

Ännu fler, 4 av 10, svarade att en kollega någon kränkt en fånge med olika uttalanden. De intagna kan t ex få höra att de är idioter eller jävla svartskallar. Inte heller det här ser anstaltschefen som något problem.

- Jag tror säkert att det i stridens hetta kan flyga mindre väl valda ord, men det är sånt som vi försöker arbeta med, och vi ska vara professionella i vår yrkesroll, säger han.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".