Varroakvalstret slår ut uppländska bin

Det lilla varroakvalstret tar död på bina i Uppland och en del biodlare har fått sina bisamhällen helt utrotade av parasiten, som i år slagit till på allvar i Uppland. Om inte alla biodlare tar till åtgärder för att hålla nere skadorna kan det få stora konsekvenser för dem som försörjer sig på sin biodling.

Göran Sundström, som driver en av Sveriges största biodlingar, har fått se nästan hälften av sina bisamhällen utrotas av kvalstret varroa.

- Det är ett ganska våldsamt ekonomiskt bortfall, och jag måste köpa nya bisamhällen väldigt dyrt.

Sina bin har han i ett område som sträcker sig från Uppsala till Enköping. Biodlingarna är ekologiska och fungerar i symbios med de näraliggande jordbruken, eftersom växtligheten gynnas av binas pollinering. Och bina samlar i sin tur nektar från växterna, som ju är en förtsättning för honungsproduktionen.

Kvalstret som nu hotar biodlingarna, härstammar från Asien. Det har i trettio år varit på erövringtåg genom Europa och gjorde sin entré hos oss i Uppland redan för några år sen. Men det är först i år som kvalstret varroa riktigt skakat om biodlingarna i Uppland. Preben Kristensen på Sveriges biodlares riksförbund är expert på varroakvalstret och han tror att kvalstret tyvärr har kommit för att stanna, men det går att hålla skadorna nere. Både Jordbruksverket och Sveriges biodlares riksförbund sprider nu kunskap om hur kvalstret ska stävjas. Via kontaktpersoner och hemsidor sprids information om kvalstret.


Kontakta reportern:
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".