Kritik efter skridskoolycka

Räddningsinsats får kritik

Räddningsinsatsen vid den stora isolyckan vid Ridön i Mälaren i vintras hade stora brister. Det konstaterar Sjöfartsverket som utrett räddningsarbetet vid olyckan där 14 skridskoåkare hamnade i vattnet, två av dem dog.

Det var den 28 januari i år som den allvarligaste svenska långfärdsskridskoolyckan någonsin inträffade. En grupp på 15 personer var ute och åkte skridskor i närheten av Ridö i Mälaren mellan Bålsta och Mariefred. Plötsligt brast isen och 14 personer hamnade i vattnet.

Efter att räddningstjänsten larmats sattes ett omfattande räddningsarbete igång, men det dröjde 50 minuter innan den sista personen drogs ur vaken. Totalt åtta personer flögs till sjukhus men två av de avled.

Sjöfartsverket har nu utrett räddningsinsatsen och pekar på flera brister. Bland annat så kunde inte räddningshelikoptrarna kommunicera med varandra då de hade olika radiosystem.

Detta ledde i sin tur till att räddningsledaren på sjöräddningscentralen inte fick överblick av situationen.

I utredningen finns 18 förslag till förbättringar som ska leda till bättre räddningsinsatser i framtiden.

Kontakta reportern
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".