Journalsystem "avskräckande exempel"

En ny utvärdering som gjorts av det hårt kritiserade datajournalsystemet Cosmic, som bl a används i Uppsala läns landsting, visar att systemets införande varit så fylld av problem att det, enligt utvärderingen, kan användas som ett avskräckande exempel i framtiden.

Utvärderingen har gjorts av bl a fackförbunden Läkarförbundet, Kommunal och SKTF och har genomförts i Uppsala läns landsting, Kronoberg, Stockholm och Värmland.

Utvärderingen bekräftar den bild som getts av anställda på vårdcentralerna i Uppsala län, bl a anser 7 av 10 att införandet inte skett med med tillräcklig medverkan från användare och från verksamhet, och 7 av 10 anser också att användarnas förslag till förbättringar inte tas tillvara.

De svagheter som utvärderingen pekar på är många. Systemet är trögt och tidsödande, det har inte tillräcklig driftsäkerhet, det är svårt för användaren att få en överblick, den funktion som gäller läkemedel innebär en fara för patientsäkerheten, och många tycker också att de begrepp som används av systemet är svårförståeliga och inte anpassade efter deras verksamhet. Utbildningstillfällena har varit för få, uppföljningen för dålig och både beställaren och företaget bakom systemet har underskattat komplexitet, tidsåtgång och vilka resurser som krävts för ett lyckat införande av systemet.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund säger i ett uttalande att det finns all anledning av genomföra en grundlig analys av införandet av patientjournalsystemet för att undvika att samma misstag sker igen.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".