Kommuner allt sämre på att genomföra beslut

Kommunerna i Uppsala län blir allt sämre på ge äldre och handikappade hjälp som de blivit lovade. Värst är situationen i Uppsala där flera hundra människor väntar på stöd som de fått beslut om. Det visar en rapport från länsstyrelsen.

26-årige Daniel Anér i Uppsala, som har autism, har väntat flera år på att få en egen bostad.
- Han bor hemma som han alltid har gjort. Han har ett beslut om att få bo på en gruppbostad. Det beslutet fick vi för tre och ett halvt år sen, säger hans mamma Birgitta Anér.

Kommunerna i Uppsala län blir allt sämre på att verkställa de beslut som kommunens biståndshandläggare fattat. I slutet av 2004 var det 370 äldre eller funktionshindrade som väntade på att ett beslut skulle verkställas, i slutet av förra året 530 personer. Det handlar tex om ledsagarservice, kontaktperson eller särskilt boende. Merparten gäller beslut i Uppsala kommun och många har väntat i flera år.

När det gäller funktionshindade har mer än var tredje väntat mer än ett år trots att besluten enligt lag ska verkställas omedelbart. Vi hör Anders Forslund på länstyrelsen i Uppsala.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".