Drunkningsolycka utanför Öregrund

Sjöräddningen sökte under en stor del av natten efter en man som i fallit i vattnet utanför Öregrund och Forsmark, men till slut avbröts sökandet och man räknar nu med att mannen drunknat.

Mannen och en kamrat var på väg från Gävle till Öregrund i en mindre båt. När mannen föll i vattnet försökte kamraten rädda honom, och lyckades också hålla honom uppe under en halvtimme samtidigt som han larmade räddningstjänsten med sin mobiltelefon.

- I princip höll han sin kompis med ena handen och telefonen med den andra, berättar Tommy Alexandersson på Sjöräddningscentralen.

- Det var en stressad situation och han skulle försöka sätta en tamp runt honom för det var jobbigt att hålla honom. I det läget drog vi ett antal resurser från olika håll, säger Tommy Alexandersson.

En båt från Sjöräddningssällskapet i Öregrund larmades och även räddningstjänsten var ute med en båt tillsammans med kustbevakningen och en av Norrlandsflygs helikoptrar stationerad på Arlanda. Men när räddningsstyrkan hittade båten fanns bara kamraten kvar - den andra mannen hade då försvunnit under vattnet.

- Han hade inte orkat hålla honom längre, utan mannen hade sjunkit. Så han var ensam kvar i båten och den andre mannen saknades, säger Tommy Alexandersson.

Man sökte efter mannen i nästan tre timmar fram till strax efter tre inatt. Då bedömde man att mannen förmodligen omkommit och det hela avbröts.

Hur den försvunne föll överbord är ännu inte helt utrett. Det var ganska blåsigt vid olycksplatsen under natten, och i senare förhör med Uppsalapolisen berättade mannen som larmade att båda hade druckit alkohol och att han själv hade somnat. Han vaknade sedan av att kamraten låg i vattnet och skrek.

Om man ska genomföra dykningar och söka efter mannen är ännu inte bestämt. Ärendet ligger nu hos polisen.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".