Specialåklagare ska bara utreda småbrott

Nu gör polisen och åklagarkammaren i Uppsala en storsatsning på att utreda småbrottslighet. Två specialåklagare ska få ärendena att gå snabbare och fler brott ska klaras upp.
De så kallade vardagsbrotten, som stölder, inbrott, misshandel och skadegörelse har på grund av resursbrist inte varit prioriterade. Idag är det relativt få så kallade vardagsbrott som klaras upp. Av alla brott som anmäldes till polisen i Uppsala under förra året klarades 28 procent upp. Men när det gäller bil- och cykelstölder, inbrott och skadegörelse, som står för 40 procent av alla brott, var det bara 6 procent som klarades upp. Den första juli i år tillsatte Uppsala åklagarkammare en speciell åklagare som bara ska koncentrera sig på vardagsbrottsligheten. Förutom den tjänst som Uppsala åklagarkammare just öronmärkt för utredande av vardagsbrotten, har Riksåklagaren beslutat att landets alla åklagarkammare ska få en specialiståklagare som ska arbeta tillsammans med polisen för att effektivisera utredningsarbetet av vardagsbrott. Uppsala hör till de 19 städer som får specialisttjänsten nu i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".