Ingen vill ta ansvar för Cosmic-problemen

Efter de stora problem som det nya datajournalsystemet Cosmic inneburit för vårdcentralerna i Uppsala län så anklagar nu de inblandade varann för att införandet gick snett.

Den ansvarige samordnaren Leif Lyttkens säger att han inte kunde göra något åt problemen då de först dök upp, eftersom primärvårdsledningen inte informerade honom om de klagomål som fanns.
- Primärvårdsledningen agerade inte alls, vilket är orimligt, säger han.

Leif Lyttkens säger att han hade varit beredd att agera direkt om han fått vetskap om problemen. För drygt 20 vårdcentraler i länet har införandet tills vidare skjutits upp. I dag är det 10 vårdcentraler som har systemet, som ofta krånglat och tagit tid från vårdarbetet.

I primärvården medger chefläkaren Ulf Théen att han och övriga i ledningen nog kunde ha varit mer på tårna, som han uttrycker sig, då klagomålen började strömma in, men han slår också tillbaka mot Leif Lyttkens.
- Han hade ett tidsschema som han ville följa, vi var inte övertygade om att vi skulle gå på så fort.

Arbetsmiljöverket har hotat med böter och krävt att landstinget gör en riskanalys när det gäller följderna för arbetsmiljön görs innan införandet återupptas. En sån riskanalys krävde huvudskyddsombudet Anne Björk redan i augusti förra året, men fick då nej. Anne Björk framhåller att en riskanalys ska göras av arbetsgivaren inför större förändringar, och Sacos huvudskyddsombud, Anna Rask-Andersen, som var den som gjorde anmälan till arbetsmiljöverket, tycker att landstingsledningen inte verkar bry sig om arbetsmiljön.
- Vi skyddsombud ska ju inte behöva kalla på polis för att få landstinget att följa lagar och regler när det gäller arbetsmiljön, säger hon.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".