Väljare måste ha ID

Alla som går och röstar i årets val till riksdag, landsting och kommun måste kunna styrka sin identitet. Det är en ny lag som har kommit till och som för första gången ska tillämpas i landets vallokaler.

Antingen är du känd av röstmottagaren o behöver inte legitimera dig, eller så kan någon annan i vallokalen styrka din identitet eller så är det helt enkelt bara att visa upp en legtimation som visar att du är du. Allt enligt de nya reglerna som gäller från och med höstens val.

Det här har du inte behövt göra tidigare och anledningen till att man har ändrat lagen är dels att kommunerna nu har ansvar för både förtidsröstningen och den röstning som sker i vallokalerna, och att beslutsfattarna ville ha samma regler för båda valen. Men det är även så att det har förekommit fusk i vallokalerna berättar Kristina Lemon.
- Tillexempel var det en journliast som fick tag på tio personers röstkort och kunde rösta för de personerna, så ska det givetvis inte kunna gå till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".