Toppolitiker fällda för misshandel

Två av partiernas toppnamn inför valet i Uppsala län är tidigare fällda för misshandel. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort. Den ena är miljöpartist - den andre är vänsterpartiets förstanamn inför valet i Tierps kommun, Urban Blomster.

För Upplandsnytts räkning har tingsrätten i Uppsala kontrollerat 200 politiker, de som kandiderat på de översta platserna på de etablerade partiernas listor här i länet. Det tingsrätten ser är om någon av dem fällts för brott i Uppsala, Tierp eller Enköping de senaste åren.

Och två av partiernas toppnamn är fällda för misshandel. Den ena är miljöpartisten Annika Lundegårdh, den andre Urban Blomster, som står överst på vänsterpartiets lista i Tierp.

Urban Blomster fälldes 2004 för olaga hot och tre fall av misshandel. Det berättade Upplandsytt om då - och då lämnade han också politiken - men när partiet ville ha honom på listan igen sa han ja.

Vänsterpartiet är ju ett feministiskt parti, men det faktum att han är fälld för bland annat ringa misshandel av sin sambo diskvalificerar honom inte säger kommunordföranden - som menar att man måste se varje fall för sig.

Urban Blomster själv säger att han står helt bakom den feministiska politiken och att hans dom till och med kan vara en fördel:

-Jag har jobbat med det här och känner problemet ganska väl inifrån.

Annika Lundegårdh, som är ett av miljöpartiets toppnamn i landstingsvalet fälldes 2001 för att i en dispyt ha misshandlat en av sina barns lärare. Hon menar själv att hon bara värjt sig och att hon är oskyldig - hon har överklagat domen men inte fått prövingstillstånd.

Miljöpartiet såg inte domen som ett prolem när hon placerades högt på landstingslistan - hon är dömd men har tagit sitt straff - men den är en orsak till att hon inte finns på på listan till kommunfullmäktige säger partiets kommunordförande Johan Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".