Masoud Kamali. Foto: Jonas Lindkvist, Pressens Bild.

"Polisen tar inte rasistbrott på allvar"

Uppsalaprofessorn och regeringens diskrimineringsutredare Masoud Kamali tycker inte att polisen gör tillräckligt för att utreda rasistbrott.

Kamali som tidigare utsatts för hot blev nyligen misshandlad av två rasister när han klev av tåget i Uppsala. Men han anmälde aldrig händelsen eftersom han menar att polisen inte tar den här typen av brott på allvar.
- Jag har varit hotad tidigare. Hot som regelbundet anmäldes till polisen. Inte en enda gång har jag hört från polisen vad de här utredningarna har lett till, säger han.

Masoud Kamali är professor vid Uppsala univeristet men jobbar också sen ett par år tillbaka som regeringens diskriminerings- och integrationsutredare. I flera rapporter har han bl a visat på hur invandrare stängs ute från arbeten pga sin hudfärg och etnisk tillhörighet.

Rasistattacken mot honom skedde för två månader sedan. Klockan var tio i nio en torsdagskväll och han hade just stigit av tåget i Uppsala när två män i 25-30 årsåldern dök upp. Den ene tog stryptag på honom medan den andra sparkade honom på revbenen.

Han anmälde misshandeln till säkerhetsavdelningen på regeringskansliet men gjorde alltså ingen vanlig polisanmälan.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".