Brottslighet leder till politikerförakt

När politiker döms för brott blir de som redan har ett lågt förtroende för politiker än mer övertygade i sitt politikerförakt.

Det säger professorn i statsvetenskap Tommy Möller, som tidigare gjort en studie av misstroende mot politiker. Och det är inte bara de partier vars företrädare begått brotten som drabbas av det minskade förtroendet.

- Den här typen av skandaler drabbar inte bara partierna som hade representerades av olika personer som var inblandade utan hela partier i stort. 

Upplandsnytt berättade i morse om den genomgång tingsrätten gjort för vår räkning. De har kontrollerat 200 politiker, de som kandiderat på de översta platserna på listorna hos de partier som finns representerade idag här i länet. Det de kunnat se är om någon av dem fällts för brott vid Uppsala, Tierps eller Enköpings tingsrätt de senaste åren.

Och två av dem; miljöpartisten Annika Lundegårdh och vänsterpartisten Urban Blomster är fällda för misshandel. Hon hävdar själv att hon är helt oskyldig.

Också socialdemokratiskta finanskommunalrådet i Uppsala, Lena Hartwig är dömd för brott, hon fälldes 2004 för ohörsamhet mot ordningsmakten. Hon har överklagat men inte fått prövningstillstånd, men vidhåller än idag att hon är oskyldig och att det här inte spelat in i hennes beslut om att kandidera igen:

-Domen är felaktig, domen är politrisk, poliserna ljuger och jag anser mig helt oskyldig. Jag har inte vägt in det och inte mitt parti heller. Hade mitt parti sagt att ”vi kan inte ha dig” ja då hade det varit en helt anan sak.

Statsvetaren Tommy Möller säger alltså att sådana här saker påverkar förtroendet för politikerna, men att det främst är de som redan känner ett stort misstroende mot politikerna som påverkas.

Men Bertil Kinnunen, socialdemokraterans ombudsman i länet säger att Lena Hartwigs dom inte gjorde att de funderade över om hon skulle sättas högst upp på listan igen - medlemomröstnignen avgjorde.

- Lena fick i särklass flest röster, det gjorde medlemmarna i full vetskap om rättegången. Medlemmerna tycker sammantaget att Lena är en mycket bra företrädare.

Kontakta reporter Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".