Sverigedemokraterna tredje största partiet

Det högerextrema partiet Sverigedemokraterna är det tredje största partiet bland ungdomarna i Uppsala län. Det visar resultatet av Ungt val som genomförts av Aftonbladet tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm på internet.

De som röstat är mellan 15 och 21 år och i Uppsala län får Sverigedemokraterna 12,1 procent av ungdomarnas röster. Isa Wallin från Uppsala är en av dem som reagerat starkt på sifforna.
- Det är helt sjukt, jag vet inte vad jag ska säga. Det jag tänker är att 12,1% av mina kompisar borde isåfall vara rasister och det känns ju overkligt, säger hon.

Ungt val är Aftonbladets och internetsajten Lunarstorms gemensamma satsning för att försöka kartlägga hur förstagångsväljarna i valet i höst och de som röstar för första gången i nästa val tänker politiskt. Totalt 120 000 ungdomar röstade via internet och resultatet för Uppsala län visar att 12,1 procent stödjer det högerextrema partiet Sverigedemokraterna. Bara Socialdemokraterna och Moderaterna är större. Siffrorna för hela landet är i stort sett lika.

Skillnaden mellan hur killar och tjejer röstar är stor, visar siffrorna. Killarna väljer i större omfattning Sverigedemokraterna. Tjejerna, de röstar oftare på Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

Joakim Larsson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Uppland. Inför Ungt val så bestämde Sverigedemokraterna tidigare i vår att de skulle ut på Lunarstorms hemsida och storsatsa inför det här. Bland annat så startades flera speciella så kallade klubbar på sajten.
- Givetvis har det spelat in, Lunarsorm är ju en väldigt populär webbplats, säger han.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".