Ingen kontroll om valkandidater begått brott

Partierna kontrollerar inte om de som kandiderar på deras listor inför valet i höst är fällda för brott. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort. Vår undersökning visar också att partierna inte automatiskt skulle stoppa en person, som tidigare fällts för brott, från att kandidera i valet.

Jonas Åsenius är politisk sekreterare för miljöpartiet i landstinget:

- Vi har inte haft någon tradition av att ställa den frågan.

Två av de politker som står högt upp på listorna inför valet i länet är fällda för misshandel, vänsterpartisten Urban Blomster och miljöpartisten Annika Lundegårdh - och socialdemokraten Lena Hartwig är fälld för ohörsamhet mot ordningsmakten. Det är berättade vi om igår.

Upplandsnytt har också frågat de sju riksdagspartierna om de kontrollerar de personer som vill kandidera för dem här i länet, och inget av partierna begär att få ut uppgifter från brottsregistret. Kristdemokratena säger att några av deras distrikt på andra håll i landet gör det, men här är det ingen.

De flesta frågar inte heller, om de inte anar något, utan säger att de känner sina kandidater väl innan de hamnar på listorna.

Men exempelvis centerpartiet upplyser alla kandidater om att de ska tala om ifall de är fällda för brott. Kristdemokraterna säger att de vill veta om det finns något som kan rubba förtroendet och miljöpartiet i Uppsala kommun fråga alla om de har något lik i garderoben.

Om partierna skulle få veta att en person är fälld för brott skulle det i de flesta fall inte göra någon skillnad . Den som sonat sitt brott ska vara på plus minus noll menar de.

Men det finns vissa brott som troligen skulle leda till att partierna, om de fick reda på dem, skulle stoppa en kandidat. Miljöpartiet nämner bland annat grova miljöbrott, och utöver det nämnder de flesta partier samma typ av brott som socialdemokraternas ombudsman Bertil Kinnunen:

- Är man dömd för våldtäkt, pedofili eller så har jag mycket svårt att tänka mig att vi skulle kunna utse en sådan person. Det rimmar inte med vår syn på människan, människovärdet och samhället.

reporter lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".