Män stängs ute från jämställdhetsforskning

Kritik riktas mot att institutioner för jämställdhetsforskning och genusvetenskap utestänger män och skapar enkönade miljöer med bara kvinnor.
På Uppsala universitet finns ett centrum för kvinnoforskning. Där är tio av elva forskare och lärare kvinnor. Bo Rothstein skriver idag i en debattartikel i Dagens Nyheter att genusforskningen idag liknar renodlade flickskolor och att män skräms bort. - De flesta män bryr sig inte och tycker inte att det är intressant, då ser jag inte hur vi ska få hit dem, säger Mona Eliasson, föreståndare på centrum för kvinnorforskning i Uppsala. Hon framhåller att det är ett ungt ämne inom universitetsvärlden. Att det har vuxit fram genom att övertygade pionjärer arbetat för det i hård motvind, och att pionjärerna inte varit män. - Har man inte kompetenta lärare ska man väl inte ta in inkompetenta lärare bara för att de är män, menar Mona Eliasson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".