Kan bli deppigt på krogen.

Strid om fotbolls-VM på krogen

Trots att fotbolls-VM inleds i dag så är striden om det ska kosta pengar för restauranger och pubar att visa matcherna ännu inte avgjord.   
                                                                                              

TV4 kräver att få ersättning från restaurangerna för rättigheterna, men restaurangbranschen vill inte betala några pengar. Upplandsnytt har pejlat läget på några uppländska restauranger inför VM.

Det är en hel månad av fotbollsfest som väntar, och restauranger och barer ser förstås en chans att tjäna en extraslant på evenemanget. Och det har blivit allt vanligare i Sverige att följa stora idrottsevenemang ute på lokal för att få jubla eller deppa tillsammans med andra.

Men den här gången har SVT och TV4 krävt ersättning från restaurangerna för visningsrätten, något som fått restaurangbranschens organisation SHR att rasa och hota med att anmäla tv-bolagen till konkurrensverket för brott mot konkurrenslagen.

I Uppsala är t ex Birger Jarls delägare Robert Leto en av de kritiska.

- Varför bara fotbolls-VM? Varför inte börja ta betalt då också för friidrotts-vm eller eurovision song contest? För TV4 är ju VM ett inkomstbringande evenemang. De säljer säkert en hel del reklam och tar säkert betalt för det också, säger Robert Leto.

På Svarta Majas krog i Enköping är Lars Ekrelius också kritisk.

- Rena rånet! Nu ska de gå på oss krögare och suga ur ytterligare pengar. Den eventuella vinst vi gör under en sån här kväll går ju till att betala avgiften, säger Lars Ekrelius.

En restaurang som går emot strömmen är däremot Flustret som frivilligt i förväg har betalat in dom 15 000 kr som TV 4 krävt som en totalsumma för att visa samtliga matcher. Magnus Björkegren är delägare.

- Jag tycker att TV4 och SVT gör ett seriöst jobb, utan tjafs mitt i matcherna, så jag tycker avgiften är så liten med tanke på vad man får tillbaka, säger Magnus Björkegren.

Kontakta reporter
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".