Dåliga tänder hos riktigt små barn

Inom folktandvården i Uppsala har man reagerat på bristande tandhälsa bland de yngsta invånarna i länet, och därför vill man nu söka upp 2-åringar i kampen mot karies och andra problem.

Specialisttandläkaren Roxana Sarmadi får de mest extrema fallen av dålig tandhälsa hos små barn i Uppsala län. Hon har sett exempel på otroligt dåliga tänder hos riktigt små barn.

- Det är bakteriebeläggningar på tänderna och man ser att det är inflammerat tandkött. Man kan se infektioner runt tänderna, och barnen kan ha svårt att äta och dricka på grund av smärta.

Orsaken är barnen fått felaktig kost eller att föräldrarna slarvat med deras tandborstning. Inom folktandvården i Uppsala konstaterar man att en del föräldrar har så dåliga kunskaper om tandvård att det nu krävs nya former av insatser.

Normalt kan folktandvården genom en rutinkontroll i treårsåldern gripa in och varna föräldrarna om dålig tandhygien. Men till hösten vill man genom riktade insatser till föräldrar kunna nå barn redan i tvåårsåldern. Pia Gabre, som är övertandläkare på tandhälsovården, arbetar med att förbättra tandhälsan i länet. Hur barnens tänder mår, är till stor del beroende av bland annat föräldrarnas utbildningsnivå, berättar hon

- Tandhälsan är ojämlik. Den beror mycket på socioekonomiska förhållanden. Här i Uppsala har vi sett att munhälsan varierar beroende på var man bor.


Kontakta reportern:
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".