Underkända avdrag för topp-politiker

Flera topp-politiker i länet fick sina deklarationer underkända av skatteverket förra året. Det visar Upplandsnytts granskning av dem som kandiderar till politiska uppdrag i valet. Tre av politikerna fick backning på de avdrag de ville göra. En av dem är Håbos socialdemokratiska kommunalråd Agneta Hägglund.

Agneta Hägglund yrkade i sin deklaration förra året på avdrag på 20000 kronor för bland annat kläder hon köpt för att hon är borgerlig vigselförrättare, telefonkostnader för när hon ringer jobbsamtal hemifrån och bredbandsabonnemang. Men skatteverket sa nej eftersom hon aldrig svarade när de bad om kvitton.

Agneta Hägglund var inte ensam bland politikerna med att få backning på förra årets deklaration. Det visar den granskning Upplandsnytt gjort av 200 kandidater på de översta platserna på de etablerade partiernas listor här i länet.

Ytterligare en som fått avslag är Ann-Cathrin Larsson, gruppledare för folkpartiet i Älvkarleby. Hon yrkade också på avdrag för kostnader för det politiska uppdraget - bilresor, arbetsrum hemma, telefonkostnad - och inte heller hon presenterade några kvitton. Att begära avdrag var något hon kom på i sista stund, säger hon.

- Jag höftade till med 7000, eller om det var 8000 kronor. Det var jäkligt dumt.

När skatteverket ville ha kvitton och hon inte hittade några sa hon åt dem att strunta i avdragen.

Enligt skatteverket hade både hon och Agneta Hägglund troligen fått nej på en del av sina avdrag även om de lämnet i kvitton. Kläder hade gett avslag och troligen arbetsrummet också. Men Ann-Cathrin Larsson tycker inte att det är konstigt att hon inte haft koll på skattelagstiftningen. Den är krånglig, menar hon.

Den tredje politiker som fått nej på avdrag - Annika Lundegårdh, högt på miljöpartiets landstingslista - yrkade på avdrag för helt andra saker. Hon har en tvist med Uppsala kommun där hon menar att den bryter mot sina skyldigheter för att den inte betalar skolskjuts åt hennes dotter - och det vill hon ha skatteavdrag för:

- De har ju rätt att ut skatt om de fullföljer sitt åtagande, och det har de inte gjort i det här fallet.

Skatteverket har sagt att det här är absolut inget man får avdrag för. Annika Lundegårdh tänker överklaga.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".