Fotbollsklubbar slarvar med kontrolluppgifter

Bara 10 procent av länets fotbollsklubbar lämnade in kontrolluppgifter till skattemyndigheten hösten år 2000. Sedan dess har ett hundratal fotbollsklubbar hårdgranskats av skattmasen och fortfarande slarvar många.
Precis som när företag betalar ut löner så måste även föreningar meddela skattemyndigheten hur mycket man betalat ut i ersättning och till vem. Det kan till exempel gälla löner till spelare och tränare. Men när skattemyndigheten hösten år 2000 började hårdgranska just fotbollsföreningar visade det sig att bara 10 procent av klubbarna lämnade in kontrolluppgifter, något som behövs för att skattemyndigheten ska kunna kontrollera om klubbarna betalt in rätt arbetsgivaravgifter eller om spelare eller tränare skattat för inkomsterna. Vid en närmare granskning visade det sig just att många klubbar, spelare och tränare struntat i att betala in hundratusentals kronor i avgifter och skatter. Sven Åke Ny vid skattemyndigheten i Uppsala tror att slarvet både beror på okunskap och att vissa klubbar med flit försöker undanhålla skatt. Sen hösten 2000 har situationen förbättrats och numera lämnar hela 70 procent av klubbarna in rätt kontrolluppgifter. Men hårdgranskningen av fotbollklubbarna i regionen fortsätter och snart kommer också andra idrotter granskas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista