Politiker lämnade inte in deklaration

En toppolitiker i Uppsala län skönstaxerades förra året, en annan fick skattetillägg för att ha lämnat en felaktig uppgift. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av dem som kandiderar till politiska uppdrag efter valet.

Folkpartiets förstanamn i Enköping, Helena Kinnunen, fick betala skattetillägg förra året efter att hon lämnat en oriktig uppgift om ett husköp:

-Skattetillägget har tillkommit för att jag fyllde i en blankett fel och det är jag väldigt ledsen för. Men nu är det tillrättat, säger Helena Kinnunen.

Det Helena Kinnunen gjorde var att hon uppgav att hon betalat hela det nya hus hon köpt, trots att hon ägde det tillsammans med sin sambo. Om hon hade ägt hela skulle hon fått skjuta fram skatten på vinsten från den gamla bostaden, men skatteverket upptäckte felet och hon fick betala in nära sjuttio tusen kronor plus ett skattetillägg för den felaktiga uppgiften.

Hon säger alltså själv att hon faktiskt betalat hela summan även om både hon och sambon bodde där - och att hon skrev fel berodde altlså på att hon fått felaktiga råd - hon tycker att reglerna är för krångliga.

Upplandsnytt har granskat de 200 politiker som kandiderar på de översta platserna på de etablerade partiernas listor här i länet. Och flera av dem fick sina deklarationer underkända förra året. Upplandsnytt beärttade igår om de tre som fick avslag på de avdrag de ville göra.

En annan av politikerna, vänsterpartiets andranamn i Knivsta Marika Olofsson, skönstaxerades förra året. Orsaken är att Skatteverket inte fick in någon deklaration alls från henne.

Hon fick minst en påminnelse om att lämna in deklarationen, men när hon inte gjorde det då så gjorde skatteverket en skönstaxering där de utgick från de uppgifter de fått från hennes arbetsgivare, hon har också fått betala en förseningsavgift.

Marika Olofsson vill inte ställa upp på en bandad intervju. Men när Upplandnsytt ringer säger hon att hon ska reda upp det här och ska skicka in en deklaration nu.

Hon menar att hon lämnade in en deklaration förra året - när skatteverket skickade ett brev om att de inte fått in någon lämnade hon inte in någon ny eftersom hon tyckte att hon redan gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".