Översiktsplan klubbad efter diskussioner

Storvreta och Vänge ska byggas ut rejält och den som vill bo på landsbygden ska helst bygga i närheten av byar som finns idag. Det är innebörden av den nya så kallade översiktsplan för landsbygden som Uppsalas kommunfullmäktige klubbade igår.

Samtidigt som den uppländska landsbygden igår kväll värmdes av försommarsolen satt fullmäktiges ledamöter inne i Folkets hus i centrala Uppsala och debatterade hur och var det ska få byggas på landsbygden de kommande 25 åren. Översiktsplanen, som den heter, som klubbades igår har arbetats fram under flera år. Och den innebär bland annat att kommunen vill att de som flyttar till landsbygden främst bosätter sig i Storvreta, Vänge och Gunsta. Där kommer de att säga ja till rejäla utbyggnader. Till viss del kan andra tätorter på landsbygden också byggas till, och där det finns bra kollektivtrafik, som områdena längs Östhammarsvägen och Almungevägen.

Och i stora delar är partierna överens om planen. Men trots det blev debatten hård i fullmäktigesalen igår. En del av oenigheten handlar om att de borgliga tycker att den styrande rödgröna majoriteten detaljstyr för mycket, och försvårar för folk som till exempel vill bygga hus som inte ligger vid en befintlig by eller i en tätort. Lars Gunnar Eriksson centerpartiet:

- Det minskar valfriheten för människor.

Översiktsplanen pekar också ut 10 nya områden som man vill ska bli naturreservat under den kommande 25 åren och ytterligare områden som man vill skydda på andra sätt. Det här var också en av de saker som diskuterades mycket och moderater Claes Littorin var ofta i talarstolen. Till slut klubbades ändå översiktsplanen, men den borgerliga oppositionen reserverade sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".