Inget beslut om trafikplan i Uppsala

Det blev inget beslut i går om en trafikplan för Uppsala. De borgerliga partierna lyckades få igenom en sk minoritets-återremiss, vilket innebär att majoritetens förslag nu ska utredas vidare och tas upp först i augusti.

I fyra år har arbetet pågått med att ta fram en trafikplan i Uppsala, en plan som i stora drag beskriver hur trafiken i staden ska fungera de kommande 25 åren. Men vid fullmäktige i går vädrade de borgerliga partierna sitt missnöje. Tex menar man att många av trafiklösingarna inte är finansierade och man har många invändningar mot enskilda förslag.

- Man har bland annat skrivit att man ska göra gåfartszoner i Uppsala, men man har inte preciserat vilka gator det är, säger moderaten Liv Hahne.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet hade vid fullmäktige i går majoritet för att klubba igenom trafikplanen. Ändå blev det inget beslut eftersom en tredjedel av fullmäktiges ledamöter krävde en sk minoritetsåterremiss.

- Jag tycker att de borgerliga partierna använder återremiss på ett felaktigt sätt, säger miljöpartisten Niclas Malmberg.

- Återremiss ska man använda när man saknar underlag men däremot om man har olika uppfattningar i en sakfråga finns det ingen anledning att remittera det. Det enda som händer är att frågan kommer upp igen vid nästa fullmäktige, fortsätter han.

Liv Hahne, m, vill göra trafikplanen till en valfråga.

- Det kommer ett val snart och vi hoppas att vi får Uppsalabornas stöd att göra en annan trafikplan.

Miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg är kritisk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".