Skyttorpsborna får ta soporna i bilen

Nästa vecka stängs återvinningsstationen i Skyttorp. Det betyder att Skyttorpsborna måste åka flera kilometer, till Vattholma eller Storvreta, för att kasta tidningar, glas och kartonger, alltså sopor som inte ska förbrännas.

- Det är bedrövligt att man måste åka flera kilometer för att slänga sina sopor, det är ju många som inte har bil, säger Agneta Jakobsson i Skyttorp.

- Jag tycker det är tråkigt om vi måste stänga sopstationen i Skyttorp men anledningen till det är jag inte fått något bygglov, säger Mia Steinbach på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för insamling av förpackningar och tidningar i Sverige.

En liten skylt bland containrarna meddelar kort och koncist att stationen stängs nu på måndag och hänvisar i stället Skyttorpsborna till Vattholma eller Storvreta, alltså flera kilometer bort.

Det är grannarnas klagomål bl a om att det varit skräpigt runt stationen som ligger bakom det indragna bygglovet. Och FTI har sen ansökt om bygglov på andra platser i Skyttorp, men varje gång är det grannar som klagat.

Men Skyttorpsbornas upprördhet över stängningen är något som Mia Steinbach hälsar med tillfredsställelse, för det ger hopp om en lösning.

- När man går ut med ett hot om att en soptstaion ska försvinna då brukar hela bygden komma på fötter och det är den reaktionen jag har efterlyst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".