Få vågar vara kritiska i stadshuset

Många anställda i Stadshuset i Uppsala vågar inte kritisera beslut eller säga emot sina chefer. De är rädda för att bli omplacerade eller offentligt utskällda om de gör fel eller uttalar sig kritiskt om ledningen.

- Folk är rädda, man har ju hört vad andra råkat ut för.

- Om jag sa vad jag tycker öppet skulle jag hamna i frysboxen.

- Om man går emot ledningen har man en känsla av att nästa gång en projektgrupp bildas, då får man inte vara med.

Det här är exempel på vad personer som arbetar i Stadshuset i Uppsala sagt till Upplandsnytt, men ingen av dem vågar säga det på band.

Det de beskriver är en försämring av arbetsklimatet sedan kommunens organisation gjordes om och sedan kommunen 2002 fick en ny stadsdirektör, Kenneth Holmstedt, som är den högste tjänstemannen i kommunen.

De flesta Upplandsnytt pratat med menar att det finns fördelar med förändringarna. Nu är det äntligen ordning och reda i Uppsala kommun, säger de. Alla vet vem som bestämmer vad, något som bland annat lett till att man fått bukt med de eviga ekonomiska underskotten. En del tycker bara att förändringarna varit bra.

Men många Upplandsnytt prata med, ett femtontal, som arbetar eller nyligen arbetat i kommunen målar också upp en annan bild där det välorganiserade gått till överdrift. Det har blivit mer hierarkiskt, anställda får inte prata med vem de vill, de är rädda för att göra fel och vågar inte kritisera ledningen.

En sak folk är rädda för är att bli utskällda av stadsdirektören Kenneth Holmstedt, antingen för att de själva blivit det eller för att de hört om andra. En del menar också att det spridits en kultur i Stadshuset där det är ok för chefer att skälla neråt.

Och även om ingen kan peka på exempel där de säkert vet att det hänt, så tror flera personer att karriären skulle var slut om de kritiserade ledningen även om de bara gjorde det internt.

- Man är rädd för repressalier - att man ska bli omplacerad

- Det var bäst att sluta medan man hade självförtroende kvar. Han kan skälla så att folk ramlar ihop.

Kenneth Holmstedt själv säger att han inte hört talas om det här förut. Han tror att problemen kan bero på att de gjort stora förändringar i organisationen, men han säger att han vill att folk ska säga vad de tycker. Folk får och ska prata med vilka de vill och de anställdas rädsla för att bli omplacerade är obefogad, säger han. Det har inte hänt - inte heller ska folk vara rädda för att bli utskällda:

- Jag tror ibland att det finns hjärnspöken. Man är rädd för att om jag gör det, händer det och så lägger man locket på sig själv.

Reporter lisa.helgesson@sr.se

Vad beror det på då att folk är rädda för att bi utskällda av dig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".