Så ska Uppsalas luft bli ren

Äldre lastbilar ska inte få köra in i Uppsalas centrum, gatorna ska städas bättre, bussarna ska också vara renare och hastigheten ska sänkas på vissa centrala gator. Det är några av de åtgärder kommunen ska genomföra för att förbättra luftkvaliteten i centrum.

Regeringen har krävt att Uppsala kommun gör något för att minska partiklarna i luften, eftersom halterna var för höga vid mätningar längs Kungsgatan. Igår klubbade kommunstyrelsen ett åtgärdsprogram som enligt miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg kommer att förbättra luften.

- Det kommer att ta många år, men det viktiga är att komma till skott med arbetet. Vi vill att det mesta ska genomföras snarast, vissa saker går att genomföra snabbt, tex att inrätta miljözoner för den tyngre trafiken.  

De borgerliga partierna sa inte ja till de här åtgärderna igår, utan ville skicka tillbaka fråga till tjänstemännen. Orsaken är att de tror att länsstyrelsen kommer att säga nej till åtgärdspaketet eftersom den krävt att berörda kommuninvånare skulle få tycka till om åtgärderna innan de klubbades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".