Politiker ansvariga för arbetsmiljö

Socialdemokratiska kommunalrådet Jan Ask gör fel när han i Upplandsnytt säger att arbetsmiljöproblemen i Stadshuset inte är politikernas ansvar. Enligt professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, Lena Marcusson, har de ansvar om något inte fungerar.

Jan Ask sa i morse att det inte är politikernas ansvar att åtgärda problemen i stadshuset.  Upplandsnytt har rapporterat att många anställda i Stadhuset berättar att de inte vågar säga vad de tycker eller kritisera ledningen - ens internt - av rädsla för att bli utskällda eller att karriären ska slut.

Men det som Jan Ask säger kan man alltså inte säga enligt professor Lena Marcusson:

- Kommunstyrelsen har ett övergripande ansvar för att det finns en god arbetsmiljö. Om man får signaler om att det inte fungerar bra så är man tvungen att följa upp det och själva undersöka hur det förhåller sig, säger Lena Marcusson.

Men Jan Ask står fast vid vad han sagt -i kommunen finns en tydlig arbetsfördelning:

- Eftersom det är ett bekymmer mellan medarbetare och chefer så ska det lösas där, säger Jan Ask.

Ni har inte ansvaret att ta reda på hur det förhåller sig och initiera åtgärder? 

- Frågan är nästan oförskämt ställd därför det kan ju låta som om vi politiker inte vill veta om det finns oegentligheter så är ju inte fallet.  Men det politiska arbetet går inte ut på att undersöka om det finns problem i stadshuset, säger Jan Ask.

kontakta reportern

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".