Trafikolycka på E18 (prb)

Osäkerhet kring motorvägsbygge

Det är osäkert om bygget av motorväg på den olycksdrabbade sträckan på E18 mellan Sagån och Enköping kommer igång till hösten.

I torsdags togs ju beslutet att Enköpings och Västerås kommun gemensamt satsar 24 miljoner kronor för att få igång bygget av motorväg på den olycksdrabbade sträckan på E18 mellan Sagån och Enköping. Men det är ändå osäkert om bygget kommer igång till hösten enligt Vägdirektör Christer Agerback.

- Det är alltså ingen hundraprocentig garanti för det, utan bara en förutsättning för att kunna sätta igång i år, säger Christer Agerback.

Även om Enköping och Västerås kommuner har skramlat ihop 24 miljoner som de lånar ut till Vägverket är inte det tillräckligt, för det saknas nämligen fortfarande runt 150 miljoner för att sträckan mellan Sagån och Enköping ska kunna byggas, och det stora problemet är hur bygget skulle finansieras under 2007, då budgeten är stram.

När Upplandsnytt pratade med Åke Hedén, centerpartistiskt kommunalråd i Enköping, tidigare idag lät det som om det i praktiken var klar att bygget kunde komma igång till hösten, men så är inte fallet alltså.

Det är regeringen som avgör vilka nationella vägar det ska satsas på och det är många vägar ute i landet som slåss om pengarna. Enligt Vägverkets Christer Agerback är den aktuella sträckan dock prioriterad i regerings plan och han är försiktigt optimistisk.

- Jag hoppas nu att det här ska lösa sig min förhoppning är att det här ska komma igång i höst, säger Christer Agerback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".