Äldre måste vänta på boende

Äldre i Uppsala som behöver ett särskilt boende får fortfarande vänta. Trots att besluten ska verkställas omedelbart av kommunen, var det 67 äldre som stod i kö vid årsskiftet.
Idag finns många äldre som väntar på en plats inom äldreomsorgen, eftersom de inte längre klarar av att bo hemma, trots stöd från hemtjänsten. Problemet är störst i Uppsala kommun. Vid årsskiftet var det 67 äldre i Uppsala, som efter prövning fått rätt till särskilt boende - men som inte fått någon sådan plats. Skillnaderna är stora mellan olika kommundelar. Värst är det i Vaksala - där stod 22 äldre i kö vid årsskiftet, allt fler får också vänta i Eriksberg, Gottsunda och Knivsta. I Tierps kommun var det 12 som väntade på så kallade korttidsplatser - övriga kommuner i länet hade ingen kö, enligt länsstyrelsens siffror. Totalt har situationen förbättrats något jämfört med början av 2001 då närmare hundra stod i kö i Uppsala, men länsstyrelsens mål är att det inte ska finnas någon kö alls.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista