Vattenskoter utanför farlederna

I höst kan det bli tillåtet att köra vattenskoter i tre områden längs länets kust. Som det är i dag får skotrarna bara köras i allmänna farleder.

Roine Landin är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen och har arbetat fram förslaget.

- De här områdena har kristalliserats ut när vi i vårt underlag har tittat var i länet det finns bebyggelse, fritids- och permanetboende. Var det finns områden med naturvärden och kulturmiljövärden, frilufts- och fiskeintressen.  

Det är ett område utanför Hargshamn, ett långt söderut mot gränsen till Stockholms län och ett stort område mot länsgränsen i norr där det nu föreslås bli fritt att köra vattenskoter.

De olika miljö- och bullerproblem som fordonen för med sig har annars gjort att det finns många begränsningar i var de får köras. Sedan 2004 har det bara varit tillåtet att köra i de allmänna farlederna, och så fortsätter det även i Mälaren. Det blir också en begräsning på trehundra meter på varsida om leden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".