Politiker inte representativa

Politiker i kommunfullmäktige ska spegla väljarkåren vad gäller social och ekonomisk bakgrund. Men bland kandidaterna till höstens val i Uppsala län är höginkomsttagarna kraftigt överrepresenterade. Det visar en undersökning som Statistiska Centeralbyrån gjort för Sveriges Radio.

Bland till exempel socialdemokraterna är andelen höginkomsttagare dubbelt så stor som bland väljarna, något som kan leda till minskat förtroende för de politiska besluten.

På socialdemokraternas partidistriktskontor i centrala Uppsala leds arbetet inför höstens val. Bertil Kinnunen, som är ombudsman, berättar att partiet har som mål att de kommunpolitiker som företräder partiet ska vara representativa för befolkningen. Det gäller t ex kön, ålder och inkomst.

- För att folkets vilja och väljarnas åsikter ska få genomslag bland politiker, så är det viktigt att politiker är ”vanliga männsikor”, har vanliga jobb och så vidare.

Men de siffror som SCB tagit fram åt Sveriges Radio visar att socialdemokraterna inte lever upp till sina mål när det gäller inkomst. Bland de 351 s-politiker som i höst kandiderar till fullmäktige i länets kommuner är andelen höginkomsttagare mer än dubbelt så hög som bland upplänningarna i övrigt. Var femte s-politiker har en månadslön på över 30000 kronor medan det bland övriga befolkningen bara är var tionde som tjänar så mycket.

Men socialdemokraterna är inte ensamma om det här. Siffrorna från SCB visar att samtliga sju stora etablerade partier i länet är överrepresenterade när det gäller höginkomsttagare och underrepresenterade när det gäller låginkomsttagare.

Statsvetaren Daniel Wohlgemuth menar att det här är kan vara ett problem.

- Om det är tydligt att en social grupp inte är representerad jämlikt och det fattas beslut som rör den här gruppen, som går ut över den här gruppen, så kan känslan infinna sig att här fattas beslut över huvudet på oss. Den här politiska församlingen, fullmäktige, är liksom inte vår församling...


Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".