Uppsalas landsting bäst på stroke

Sjukvården i Uppsala län är bäst i landet på att rädda livet på patienter som drabbats av stroke. Det visar en ny landsomfattande undersökning av hur effektivt sjukvården fungerar i olika landsting.

Däremot är efterbehandlingen av strokepatienter inte lika bra här i länet utan sämre än i många andra landsting, visar undersökningen.

Sjukvården i Uppsala län får många plus men också en del minus i undersökningen som gjorts av socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting. Uppsala län är alltså bäst i landet på att rädda liv på strokepatienter, men också på patienter som haft hjärtinfakt och bröstcancer. Däremot som sagt mindre gott betyg på efterbehandlingen av strokepatienter.

Det visar sig också att inom ortopedin så tvingas sjukvården i Uppsala län oftare än många andra landsting att göra omoperationer en tid efter den första operationen, nåt som förklaras av att Uppsala län i det fallet får många av de svårare fallen. När det gäller hur snabbt man får träffa sin husläkare ligger Uppsala län sämre till än riksgenomsnittet, men där är vården i länet ändå på rätt väg, menar Per-Olof Osterman.

När det gäller andelen barn som är döda vid födseln ligger Uppsala län bättre till än riksgenomsnittet, däremot är dödligheten i länet klart över riksgenomsnittet vad gäller barn som dör den första tiden efter födseln. Socialstyrelsen har också tidigare riktat kritik mot Akademiska för bristande rutiner inom förlossningsvården efter något uppmärksammat fall där barnet dött strax efter födseln, och frågan är om det finns ett samband här.
- Vi måste vara öppna för att de här frågorna redovisas, vi vill ju veta avd det är som ligger bakom. Är det något som kräver åtgärder? Det säger landstingsdirektör Per-Olof Osterman.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".