Bättre sjukresevillkor efter nytt möte

Efter de massiva protesterna mot landstingets regler för sjukresor väntas i dag hälso- och sjukvårdstyrelsen i Uppsala län föreslå vissa förbättringar för patienterna. Bland annat införs en maxtid för hur lång tid en sjukresa får ta.

Upplandsnytt har under våren rapporterat om den massiva kritiken från både patienter och sjukvårdspersonalen riktat mot landstingets nya regler för sjukresor. Reglerna infördes 2005 som ett sätt att spara pengar och innebar bla att gamla och sjuka istället för färdtjänst måste samåka och beställa resorna genom en beställningscentral. I vissa fall har konsekvensrena blivit absurda. Exempelvis har vi berättat att gamla och sjuka har fått sitta och vänta i flera vänta i timmar på bilar som aldrig dykt upp, att taxibilarna har tvingats vända när patienten varit nästan hemma. Att patienter har missat sina läkartider eftersom de skjutsats runt i halva Uppsala.

Men i dag väntas alltså hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslå vissa förbättringar.

*För att samåkningen inte ska leda till extremt långa restider införs en regel om att sjukresa får ta max en timme mer än den planerade restiden, idag får den ta dubbelt så lång tid som raka vägen skulle ta.

*Det blir gratis för den som tar bussen till sjukhuset

*Milersättning höjs för den som använder sin egen bil

*En anhörig får rätt att följa med på sjukresebussen även om personen inte är formell följeslagare

Thomas Österberg är ombudsman på Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, HSO, i Uppsala län, och är nöjd med dagens förslag men besviken på bristen på delaktighet.

- Det är bättre än det var förut, men det vi är besvikna på är hur man hanterat hela den här problematiken kring sjukresor. Man begärde in underlag för hela den här utvärderingen men vi har inte fått ta del vad den här utvärderingen kom fram till trots att vi begärt det. Så det kanske fanns andra förslag till beslut till hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Kontakta reporter Jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".