Minst andel invandrarkandidater i (C)

Centern är det parti i Uppsala län som har minst andel invandrare bland sina kandidater till kommunfullmäktige. Det visar Sveriges Radios granskning.

Lisa Landberg, distriksombudsman för centernpartiet, tycker att den låga invandrarrepresentationen är bekymmersam.

- Det är ett problem som vi måste jobba hårdare med.

- Om bilden blir av centerpartiet att det är ett parti med mest svensk bakgrund, vad tycker du om det?

- Det är ju inte bra därför att vi vill ju vara ett parti som representerar alla kategorier. 

27 % av upplänningarna har i dag utländsk bakgrund, dvs är själv födda utomlands eller så är båda föräldrarna det. Men bland samtliga politiker som i höst kandiderar till kommunfullmäktige i Uppsala län är siffran bara 16%.

Och tittar man på centerpartiet - som har den sämsta invandrarrepresentationen - så är det bara 7%. Det visar de siffror som Statistiska Centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio.

Lisa Landberg, distriksombudsman för centernpartiet, har sin förklaring till vad som ligger bakom siffrorna;

- Vi har nog inte satsat på den här gruppen som vi borde ha gjort,  men också att vi har väldigt mycket röster på landsbygden där det kanske inte bor lika många invandrare som inne i stan. Jag tycker det är bra att vi fått del av de här siffrorna så att vi kan ta krafttag i de här frågorna.

Högst andel politiker med utländsk bakgrund har vänsterpartiet med 28%. Kristdemokraterna ligger också högt liksom folkpartiet. Miljöpartiet har i andra kommuner i landet hög andel med invandrarbakgrund (19%) men i Uppsala län utgör man ett undantag med bara 11%.

Helana Leander är politisk sekreterare för miljöpartiet i Uppsala län;

- Det kan ju vara en slump, men sedan kan det bli en olycklig spiral för kommer det då någon med utländsk bakgrund och det bara sitter en massa svenskar så undrar de nog de vad det här är för parti.

Research Victoria Gaunitz

Kontakta reporter Jonas.Alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".