Aspen får ny trappa i Fyrisån

Efter 150 år är det snart dags för landskapsfisken asp att åter simma upp i Fyrisån. Just nu byggs en asptrappa vid Kvarnfallet i Uppsala, men det är först när ytterligare en asptrappa, vid Islandsfallet, är klar nästa vår som fisken kommer att kunna ta ån i besittning.

Anders Larsson, VD för Fyrisåns Vattenförbund, visar en vacker akvarell som föreställer hur asptrappan vid Islandsfallet i centrala Uppsala kommer se ut när den är klar, förmodligen till hösten men senast under nästa vår.

Bygget kommer börjas i september, efter att Miljödomstolen sagt sitt, en process som Anders Larsson ser som ren formalia, och Anders larsson är förväntansfull och redan nu håller man faktiskt på att färdigställa en asptrappa i Uppsala, nämligen vid Kvarnfallen, och den trappan passade man på att börja bygga då parken vid Upplandsmuseet restaurerades, och den kommer tas i bruk samtidigt som den vid Islandsfallet invigs

Asptrappan som delvis kommer finansieras genom statliga bidrag för kommunala naturvårdsprojekt kommer gå på runt 2, 5 miljoner, dyrt för några fiskar kan tyckas, vilket inte är pengar som är kastade i sjön enligt Anders Larsson)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista