Intag till Komvux stöps om

Vuxenutbildningen har blivit en gräddfil till högskolan. Det menar regeringen som idag beslutar att intagningen till högskolan ska göras om, vilket gör Komvux mindre attraktivt.

Något som välkomnas av socialdemokraten Ulrik Wärnsberg, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, eftersom han tror att detta kommer gynna ungdomar från studieovana miljöer.
- De 1700 i Gottsunda som är mellan 20 och 49 år som inte har treårig gymnasieutbildning är ju den rätta målgruppen för vuxenutbildningen. När det då kommer ungdomar som just har gått ut treårigt gymnasium drar de upp tempot så att de som inte har studievana hoppar av. Om vi kan få ett system där vuxenutbildningen verkligen riktas till rätt målgrupp då kan vi verkligen göra ett bra lyft för dem, säger han.

Bakgrunden till regeringens beslut är att många elever med godkända gymnasiebetyg idag väljer att läsa vidare på Komvux efter studenten för att höja sina betyg, för att sedan lättare komma in på högskolan. Detta missgynnar de som satsar hårt under gymnasiet menar regeringen, samtidigt som det tar resurser från vuxenutbildningen, som egentligen är tänkt för de utan gymnasiekompetens.

Kontakta reportern
oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".