Montessoriflytt överklagas

Föräldrar till elever på Heidenstamskolans Montessoriskola i Uppsala kräver nu att beslutet att flytta Montessoriverksamheten till Bellmanskolan ska rivas upp.

I ett överklagande till länsrätten hävdar föräldrarna att grundskolechefen Per Pettersson inte hade befogenhet att fatta beslutet på egen hand, utan att ett så viktigt beslut borde ha fattats av politikerna i den ansvariga nämnden.

- Vi väljer politiker och de ansvarar för våra skattepengar så vi måste kunna lita på att de följer upp sitt ansvar säger, Bo Lundström, ordförande i skolrådet, som är en av dem som överklagat.

Det var för några månader sedan som beslutet kom att flytta in fyra nya förskoleavdelningar på Heidenstamskolan för att ordna fler förskoleplatser i kommunen. Och som en följd av det måste Montessoriskolan, som är den enda kommunala Montessoriskolan i Uppsala, flytta ut från Heidenstamskolan där den hållit till i tio år, till Bellmanskolan ungefär 400 meter bort.

Beslutet har väckt starka protester från de berörda eleverna och från deras föräldrar. De hävdar att flytten helt förändrar förutsättningarna för verksamheten. Årskurs sex blir tvungen att upphöra och de övriga årskurserna, det vill säga förskolan till och med femman, hamnar nu i lokaler som inte är anpassade till skolans verksamhet och dess pedagogik.

Föräldrarna hävdar att ett beslut som innebär så stora förändringar får inte politikerna enligt kommunens egna regler delegera ut till en enskild tjänsteman som en skolchef.

Upplandsnytt lyckades i går inte nå grundskolechefen Per Pettersson, och den politiker som skrivit under kommunens yttrande till länsrätten, socialdemokraten Agneta Boström, ville inte kommentera ärendet. Kommunen vidhåller i sitt yttrande att det inte begåtts något fel när beslutet fattades av grundskolechefen.

Det är oklart när länsrätten kommer att ta ställning till föräldrarnas överklagande.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".