Dåliga betyg blir valfråga

Elevernas kunskaper i skolan lär bli en av de största valfrågorna i Uppsala. De borgerliga partierna har länge riktat kritik mot den styrande majoriteten för att betygen sjunker. Men också de rödgröna satsar på förändring.

Med nya arbetssätt ska Uppsalas skolor vara landets bästa om två år, säger barn- och ungdomsnämndens socialdemokratiske ordförande Bengt Sandblad:

- Om man lyckas med det här så finns det stora förutsättningar att Uppsalas skolor när det gäller kunskapsmått ska ligga i rikstoppen, säger Bengt Sandblad.

Under de senaste fyra åren som socialdemokratenra, vänsterpartiet och miljöparitet styrt i Uppsala har elevernas resultat i skolan försämrats - fler går ut utan fullständiga betyg. Det här har den rödgröna majortieten förstås fått mycket kritik för.

Socialdemokratiske ordföranden i Barn- och ungdomsnämnden säger att de sagt till skolorna även tidigare att resultaten måste bli bättre - men utan någon effekt - men om de rödgröna får behålla makten så ska skollednigen tillsammans med skolorna jobba mycket systemtiskt med elevernas reslutet - något de inte alltid gör idag menar han:

-Självklart måste man ha koll på vad varje elev presterar i varje ämne hela tiden, vad presterar eleven i relation till vad de ska? vilka åtgärder behöver vi vidta? den detaljerade kontrollen och fokuset, har vi inte idag överallt, säger Bengt Sandblad.

Han menar att på de skolor som börjat jobba så här kan man se stora skillnader på elevernas resultat.

Cecila Forss är moderat vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden - hon menar att Bengt Sandblad gör tillräckligt mycket åt ett av de största problemen - att det finns för många olika mål som skolan ska uppfylla:

- Vi i borgerliga alliansen vill gå ut till lärarna och fråga: Vad behöver nämnden fatta för beslut för att det här ska bli verklighet? och så fattar vi de besluten, säger hon.

kontakta reportern

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".