Skola kritiseras för bristande åtgärder mot mobbning

Skolverket kritiserar nu Uppsala kommun efter att en elev på Gåvsta skola blivit mobbad av andra elever under flera års tid.

Den utsatte pojken har bland annat berättat att han under vårterminen 2004 blev nedslagen och piskad över ryggen ute på skolgården. Dessutom hade en annan elev en månad tidigare urinerat i hans keps. I en händelse året efter på hösten 2005 blev han nedslagen på nytt och fick ta emot sparkar på kroppen och mot huvudet och mot underlivet. Både skolan och pojkens mor polisanmälde den händelsen, och misshandeln året före polisanmäldes av pojkens lärare.

En tid senare på hösten 2005 inträffade så en ny misshandel, och modern ville polisanmäla igen men har uppgett att rektorn då i stället ville gå via socialtjänsten. Modern har upplevt det som att rektorn och områdeschefen inom skolan inte tagit sonens situation riktigt på allvar. Ledningen för Gåvsta skola har tvärtemot hävdat att man vidtagit en rad åtgärder för pojken och att han bl a fått hjälp av en speciallärare.

Skolverket konstaterar i sitt beslut att dom allvarliga kränkningarna fortsatt trots skolans insatser och att det därför kan ifrågasättas om åtgärderna uppfattats som tillräckligt kraftfulla av dom kränkande eleverna. Och skolverket drar slutsatsen att Gåvsta skola i det här fallet inte tagit kränkningarna av eleven på tillräckligt allvar och kritiserar därför skolan för att inte ha levt upp till dom krav som ställs på att motverka alla former av kränkande behandling.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".