Kritik mot Ams-kurser för frivårdsanställda

Det råder stort missnöje bland personalen inom Frivården i Uppsala län. Orsaken är att anställda som har vikariat uppmanats att söka en Ams-kurs för att få grundläggande kriminalvårdsutbildning.

Det innebär bland annat att de istället för lön under utbildningen får a-kasseersättning.

Birgitta Eriksson, facklig förtroendeman på Frivården i Uppsala, är mycket kritisk mot arbetsgivaren:

- Ja jag upplever att personalen mår väldigt dåligt, personer som arbetar här som vikarier förväntas bli arbetslösa kan man ju säga, då förväntas man säga att man är intresserad av den här arbetsmarknadsutbildningen och sen får man se då om man får jobb igen, säger Birgitta Eriksson.

Frivården i Uppsala län som bland annat har till uppgift att övervaka fångar med elektronisk fotboja har i dag 20 frivårdsinspektörer. Nästan hälften är vikarier.

Och det som upprör personalen är att vikarierna uppmanats att söka en Ams-kurs för att få den grundutbildning som Kriminalvården ger alla fast anställda. Å istället för bibehållen lön får de hålla tillgoda med betydligt mindre a-kassa.

- Slutsatsen man kan dra är att nu betalar betalar arbetsmarknadsmedel utbildningen i stället för att man använder egna budgeterande medel, det blir ju billigare för arbetsgivaren, säger Birgitta Eriksson.

Om vikarierna får komma tillbaka till sina jobb efter de gått ams-kursen vet de inte, inte heller vad som händer om de inte anmäler sig till kursen, vilket lett till stor oro bland personalen.

Fastanställd personal är också missnöjda. De tycker det vore bättre om myndigheten själva utbildade de vikarier som redan lärts upp lärts upp inom Frivården.

Gunilla Ternert som är regionchef inom Kriminalvården säger att man fått pengar från Arbetsmarknadsstyrelsen för att ge grundläggande kriminalvårdsutbildning till arbetslösa akademiker. Vikarier inom myndigheten erbjuds även att söka amskurserna så att de ska kunna höja sin kompetens för att sen kunna konkurrera om utlysta tjänster. I övrigt vill hon inte kommentera oron och kritiken från personalen

Missnöjet och oron är så stort att skyddsombudet skrivit ett brev till ledningen för frivården och även till Arbetsmiljöverket.

- Förhoppningen är väl att arbetsgivaren ska ta till sig av den kritik vi har lämnat så att redan anställd personal inte ska behöva gå ut i arbetslöshet för att behöva gå den här utbildningen utan kunna fortsätta här som vi planerat lokalt och så klart genomgå utbildningen men med bibehållen lön, säger Birgitta Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".