Många politiker har skulder

Så många som 33 av de politiker som kandiderar till kommunfullmäktigeförsamlingarna i Uppsala län har skulder till kronofogden. Sammanlagt har de skulder på över en och en halv miljon kronor.

När Sveriges Radio kontrollerade hos kronofogden den 9 juni visade det sig att 33 personer som kandiderar till kommunfullmäktige i någon av länets kommuner har skulder hos kronofogden.

Sammanlagt är det drygt en och en halv miljon kronor som de inte betalt. Det mesta, drygt två tredjedelar är skulder till staten, såsom skatter, studiemedel och underhåll till exempel.

Det parti som har flest skuldsatta på sina listor är socialdemokraterna med 12 personer, näst högst kommer folkpartiet och centern med 5 var. Men den politiker som har störst skuld står på plats 53 på moderaternas lista i Uppsala kommun. Jan Runsvik är skyldig staten nära 160 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".