Invandrarbakgrund blev hinder för jobb

Uppsalaföretaget Ångström Aerospace som delvis ägs av Uppsala universitet betalar nu ut 80 000 kronor till en man med iranskt ursprung som anmält företaget till diskrimineringsombudsmannen.

Det var i vintras som mannen - som är svensk medborgare men född i Iran - sökte jobbet som elektronikingenjör på företaget Ångström Aerospace i Uppsala. Företaget är knutet till Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Universitetet äger också delar av bolaget som bland annat har Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut som kunder.

Via ett rekryteringsföretag så kallades mannen till intervju men dagen innan ställde rekryteraren in intervjuen eftersom mannen hade utländsk bakgrund och jobbet var säkerhetsklassat eftersom man arbetar åt försvaret.

Mannen, som sedan 1995 är svensk medborgare, anmälde då företaget till Diskrimineringsombudsmannen.

På Ångström Aerospace menar man att det hela handlar om ett missförstånd mellan dom och rekryteringsföretaget. Rekryterarna hade nämligen missat att företaget sökte en person som redan var säkerhetsklassad av säkerhetspolisen - något som annars kan ta mycket lång tid.

Men trots att Ångström Aerospace förnekat att det handlat om etnisk diskriminering så har företaget nu i en förlikning beslutat att betala ut 80 000 kronor till mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".